Historik: Radioamatörer i Kanada började experimentera med packet radio 1978

Den första Terminal Node Controllern, TNC, såg dagens ljus under 1980 och radioamatörerna i USA var inte sena att hänga på. Nu bildades Tucson Amateur Packet Radio Society (TAPR) i Kalifornien och man fick fart på produktionen av hård och mjukvara för packet radio.

Hank KA6M

En radioamatör, Dr Hank Magnuski KA6M, insåg tidigt internets betydelse för oss radioamatörer. Han lyckades att på 1980-talet reservera ett helt delnät (= 1/256 av Internet) med IP-adresser (44.0.0.0/8) för amatörradiobruk, en bedrift som i dag vore fullständigt otänkbar att upprepa, det är i dag ont om  IP-v4-adresser!

I takt med att Internet under 1980-1990-talen gjorde sitt segertåg över hela världen, kom betydelsen av AMPRNet att minska för att mer eller mindre tyna bort efter hand. Det som egentligen var kvar, känner vi som APRS (Automatic Packet Reporting System) vilket använder sig av samma kommunikationsprotokoll som packet radio, AX.25.

2013 gjordes en omstart, nu uppstod kopplingen till högskolevärlden vilket innebar att även myndigheter såsom MSB och Civilförsvaret upptäckte vilken resurs som finns att tillgå med all den kompetens och de materiella resurser som finns hos amatörradiokollektivet, lägg därtill radioamatörernas goda vilja att stötta samhället när det verkligen behövs!

2016 bildades föreningen AMPRNet Sverige för att förvalta, koordinera och stimulera användningen av adressrymden.

Ursprungligen fanns det bara en ingång till AMPRNet, det var endast UCLA i USA som erbjöd Internettransit. I dag kan KTH i Stockholm erbjuda anslutning via SUNET, i praktiken innebär detta  att anslutning kan göras på de flesta högskoleorter i Sverige.