Regelverk för AMPRNet Sverige - fastställt av styrelsen 2025-03-31

Regelverket omfattar regler som föreskrivs av adressägarna, ARDC som tillhandahåller IPV4-adresser och Sunet som tillhandahåller IPV6-adresser och Internettransit samt regler som Föreningen AMPRNet Sverige lagt till för att säkerställa institutionell förankring som ger kontinuitet och möjlighet att övervaka att regelverket följs. Föreningen, och ytterst adressägarna, förbehåller sig rätten att återta delegationerna om reglerna inte följs.

Reglerna föreskrivna av ARDC framgår av deras Licens och Terms of Service. Sunets regler framgår av deras policy och etiska regler

Överenskommelserna gör det möjligt att utannonsera adressrymderna till Internet via BGP genom AMPRnet/Sunet-gateways i Sunets närvaropunkter spridda över landet.

Förutom de regler som ARDC och Sunet ger oss, gäller också nedanstående tilläggsregler för vidaredelegationer av subnät inom Sverige. Observera att alla adressdelegationer kan återtas när som helst om de missköts.

  1. Vidaredelegeringar till regioner: De adressrymder som föreningen förfogar över genom delegationer från ARDC (44.5.0.0/16) och Sunet (2001:6b0:4b::/48) vidaredelegeras i form av subnät till regionerna via en regionkoordinerande organisatorisk medlem. Subnäten svarar mot Sunets accesspunkter i de olika regionerna. Subnätens storlek är proportionella mot uppskattat behov i respektive region och med hänsyn till att minimera antalet operatörsprefix.
    Regionkoordinerande organisatorisk medlem och regionkoordinator, som skall vara en medlem i denna med HAREC-certifikat, föreslås av regionens medlemmar och utses av AMPRNet-styrelsen med ett 2-årigt mandat. Aktuella regionkoordinatorer finns här.
    För de regioner som saknar access till Sunet och har svårt att ansluta via angränsande region, erbjuds tunnling via kommersiella nät enligt särskilda tunnlingsregler. Tunnling är ett snabbt sätt att komma igång medan eventuella direktlänkar planeras och implementeras. Tunnling rekommenderas också vid anslutning till Sunet av regioner som tidigare inte varit anslutna för att säkerställa att allting fungerar innan Sunets driftsorganisation belastas.
  2. Sparbeting: ARDC gav ett sparbeting i samband med omnumreringen 2021. De vill att vi återlämnar adresser som inte kommer till användning inom en femårsperiod. Återlämning ska emellertid ske vid omförhandlingen av vår Licens 2026 och kommer att gälla de adresser som då är oanvända.
  3. Tilldelning Tilldelningen av adresser sker utgående från en behovsbeskrivning och ett äskande som skickas till regionkoordinator med för kännedomskopia till styrelsen, eller endast till styrelsen där regionkoordinator saknas. Delegationsmottagare ansvarar för att äska adresser till nedströmslänkar om någon annan delegationsmottagare vill ansluta via dem. Aktuella vidaredelegationer till regioner finns här.
  4. Vidaredelegeringar inom regioner Regionkoordinatorn ansvarar för att vidaredelegeringar inom regionen görs efter behovsprövning och för att övervaka att regelverket i detta dokument följs. Delegerade adresser som inte används ska återlämnas till den regionala potten.
  5. Sunetanslutning Medlemsorganisationer som får en delegation att driva en Sunet/AMPRnet-gateway ska i samarbete med styrelsen diskutera hur anslutningen till SUNET kan ske innan beslutet till sist fattas av Sunet-representanten i styrelsen som också anvisar hur SUNETs driftsorganisation ska kontaktas. Det är viktigt att minimera belastningen på SUNET vad gäller anslutning, drift, underhåll och incidenthantering. Det är vi som kommer till SUNET, inte SUNET som kommer till oss. Delegationsmottagaren ska se till att ARDCs och Sunets regler följs av de som ansluts nedströms.
  6. Organisatoriska medlemmar: Adressdelegationer ges endast till organisatoriska medlemmar dvs amatörradioklubbar och FRO-avdelningar, som åtar sig att följa dessa regler och som kontaktpersoner utser så många licensierade radioamatörer som krävs (minst två) för att upprätthålla rimliga svarstider i frågor som rör drift/underhåll/incidenthantering, information och andra AMPRnet-aktiviteter. Organisationens medlemmar kan sedan använda organisationens adresser för AMPRnet-relaterade aktiviteter inom ramen för regelverket vid organisationens verksamhetsställen.
    För att öka sannolikheten att AMPRNet-anslutningen fungerar i krislägen, rekommenderas de organisatoriska medlemmarna att använda den som huvudsaklig Internetförbindelse i normallägen. Det är därför tillåtet för de organisatoriska medlemmarna att inte ha ett kommersiellt Internetabonnemang, även om det kan vara att rekommendera för att få redundans.
  7. Enskilda medlemmar: Enskilda medlemmar i föreningen AMPRNet Sverige kan delta i föreningens aktiviteter, försöksverksamhet mm. Enligt regelverkets punkt 6, görs adressdelegationer endast till amatörradioklubbar och FRO-avdelningar. Det är därmed också dessa som beslutar om, och administrerar, eventuella tunnlade förbindelser till sina medlemmar. Den lokala klubben beslutar själv om sin medlemspolicy och -avgift, men tunnling till enskild person får endast ske om denne är enskild medlem i AMPRnet Sverige och följer beslutade tunnlingsregler.
  8. Föreningswebben: Alla AMPRNet-medlemmar ombeds skapa ett konto på webbplatsen www.amprnet.se. Varje delegationsmottagare ombeds utse minst en av sina kontaktpersoner som medlem i den centrala webredaktionen med uppgift att informera via webben om hur nätet används hos dem. Informationsspridning om pågående aktiviteter i de olika regionerna är en viktig del av föreningens verksamhet.
  9. Årsrapport: En koncis årlig rapport om status och aktiviteter ska avges av alla medlemmar med anslutning till ett regionalt nät minst en månad före AMPRnet Sveriges årsmöte. Organisatoriska medlemmar ska i denna rapport även redovisa eventuella förbindelser till andra organisatoriska eller enskilda medlemmar inom regionen. Rapporten ska också innefatta statistik om adressutnyttjandet som kan vidarebefordras till adressägarna och anslås på föreningens webbplats. ARDC övervakar kontinuerligt att deras adresser förekommer aktivt i de globala routingtabellerna.

    Tidigare regelverk: 2021, 2019