Routing

Ampr-Wire-Tunnel

Mer
23 apr 2019 11:45 #37 av sa0bxi
Svar från sa0bxi i ämnet Ampr-Wire-Tunnel
Skillnader mellan tinc och wireguard som lyfts fram i denna referens news.ycombinator.com/item?id=16325394
är att wireguard är något snabbare men att tinc å andra sidan stöder mesh, vilket kan vara en finess i amprnet. Vi har en wifi-gateway på Tekniska Museets tak som kör olsr och har testat med en drönare med en RPi-Zero ombord att köra olsr via tinc-tunnlar end-to-end för att hantera intermittent tillgängliga länkar. Kanske en speciell tillämpning men det finns nog skäl att vara öppen för alternativ.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
23 apr 2019 11:20 #36 av sa0bxi
Svar från sa0bxi i ämnet Ampr-Wire-Tunnel
Googlar man runt lite grann på jämförelser, för jag intrycket att tinc och wireguard är kommande medan gre och openvpn fortfarande är mer spridda på server-sidan så det är förmodligen bra att försöka få fram genomarbetade HOWTOs för några alternativ och jämförelser i vår speciella miljö.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
23 apr 2019 10:03 #35 av sa0bxi
Svar från sa0bxi i ämnet Ampr-Wire-Tunnel
OK, ska kika på wireguard. Har du någon jämförelse wireguard - tinc? Har du tänkt nått på serversidan? Ur lokalitetssynpunkt vore det väl önskvärt att få in en server i princip i alla gateways.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
23 apr 2019 09:46 - 23 apr 2019 09:48 #34 av SA5BKE
Svar från SA5BKE i ämnet Ampr-Wire-Tunnel
Om du inte kollat på wireguard så gör det ! :-)

Jag ser bara fördelar jämfört med gre, ipsec och openvpn, både vad gäller enkelhet och prestanda. Enda minuset är väl att den inte finnsi linux-kärnan än, men är planerad för 5.2. Dock superenkelt att installera kärnmodulen från externt paket.
Last edit: 23 apr 2019 09:48 by SA5BKE.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
23 apr 2019 09:40 #33 av sa0bxi
Svar från sa0bxi i ämnet Ampr-Wire-Tunnel
Kul Eric! Ser fram emot livlig diskussion. Jag kör en delvis överlappande modell för fick-servern baserad på Raspbian på klientsidan och olika tunnlingsmetoder, inklusive gre, openvpn eller tinc. På serversidan kikar jag på linux/bifrost/frr och EdgeOS. Just nu har jag problem med certifikatgenereringen för att få upp en openvpn-server under EdgeOS. Har du koll på det?
Tänkte visa upp en prototyp med det som hittills funkar på Beredskapsdagen i Vaxholm 12 maj.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
18 apr 2019 08:14 - 18 apr 2019 08:36 #31 av sm7fld
Svar från sm7fld i ämnet Ampr-Wire-Tunnel
AWT låter som ett perfekt "starter kit", ett "platt paket" med tydliga instruktioner för att komma igång på AMPRNet. För oss som försöker få klubbar och enskilda ute i periferin att haka på, så är detta koncept, kanske "bundlat" med fickservern, vad som behövs för att sälja in AMPRNet genom att demonstrera vad vi kan åstadkomma med enkla grejor som kan anskaffas hos K & C eller vilken leverantör man nu väljer!
– Helt rätt väg att gå, ser gärna detta koncept förverkligat snarast!
/Håkan SM7FLD

Edit: Hur kan jag bidra för att detta ska se dagens ljus?
Last edit: 18 apr 2019 08:36 by sm7fld.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Mer
17 apr 2019 22:03 #30 av SA5BKE
Ampr-Wire-Tunnel skapades av SA5BKE
Under styrelsemötet som hölls 16 April så diskuterades hur vi kan sänka ribban för att komma igång med AMPRnet och samtidigt kunna lära sig mer om vad som behövs för att hantera en AMPRnet-anslutning. En idé är att ta fram ett koncept som på ett enkelt och säkert sätt etablerar en tunnel (över valfri existerande Internet-anslutning). Detta skulle kunna vara en Raspberry Pi som man adderar ett USB-anslutet Ethernet/RJ45-dongle till, så man får totalt 2 portar. Konceptet ska sköta sig helt själv och det som användaren gör är att ansluta sin router till ena porten och konfigurear upp länknät och kanske t.o.m. BGP. Den andra ansluts till Internet.

Tekonologier som jag tror jag ska använda mig av för att få fram detta är Fedora, Wireguard och Ansible.

Be Logga in ansluta till konversationen.

Powered by Kunena Forum